Masa cukrowa daje ogrom możliwości. Pozwala nie tylko na pokrycie wierzchu tortu, ale także na tworzenie płaskich ozdób czy przestrzennych figurek. Wbrew pozorom do przygotowania dekoracji wcale nie trzeba mieć talentu plastycznego, a jedynie nieco obeznania z masą i jej możliwościami. Poniżej poznasz kilka podstawowych zasad tworzenia ozdób z masy cukrowej.
Kilka podstawowych zasad tworzenia z masy cukrowej
Aby wygodniej formować masę cukrową powinna ona być w temperaturze pokojowej. Trzeba pamiętać, że wtedy będzie się nieco kleiła do rąk. Dlatego przed pracą warto posypać blat, wałek i ręce cukrem pudrem.
Natomiast tort powinien być porządnie schłodzony. Warto pamiętać także o tym, że masa cukrowa nie lubi bezpośredniego kontaktu ze śmietanką. Jeśli więc masz tort przekładany kremem na jej bazie, to pamiętaj aby pokryć jego górę i boki dodatkową warstwą kremu maślanego. Dzięki temu masa cukrowa nie będzie się rozpuszczała i będzie efektownie się prezentować.
Tworząc figurki z masy cukrowej często pojawia się konieczność sklejenia ze sobą kilku elementów. Sklep cukierniczy SugarCraft ma w swojej ofercie specjalne kleje do łączenia cukrowych elementów, ale sprawdzi się do tego także rozpuszczona czekolada.
Aby masa cukrowa do tortu zachowała swoje właściwości musi być odpowiednio przechowywana. Nie powinna mieć dostępu do powietrza i nie może znajdować się w wilgotnym pomieszczeniu. Pamiętaj o szczelnym jej zawinięciu w folię spożywczą. Dla pewności możesz umieścić ją dodatkowo w szczelnym pudełku. Tak przechowywana masa cukrowa przez długi czas zachowa swoje właściwości.
Jak tworzyć figurki z masy cukrowej?
Wbrew pozorom tworzenie figurek z masy cukrowej wcale nie jest skomplikowane. Nie trzeba mieć do tego specjalnych zdolności plastycznych, wystarczy zapoznać się z masą i poćwiczyć jej lepienie. W internecie istnieje sporo gotowych przewodników jak zrobić figurki z masy cukrowej krok po kroku. Do ich przygotowania konieczne będzie zakupienie specjalnej masy cukrowej. Idealnie nada się do tego masa cukrowa do figurek w ofercie SugarCraft. Jeśli natomiast nie czujesz się na siłach lub nie masz czasu na przygotowywanie figurem możesz zakupić gotowe.
Jak obłożyć tort masą cukrową?
Masa cukrowa na sugar-craft.pl to produkt dobrany i wyselekcjonowany przez specjalistów, a więc taki z najwyższej półki. Jest świetna jakościowo i wygodnie się z nią pracuje. Jeśli zachowasz kilka podstawowych zasad z pewnością stworzysz wyjątkowy tort, który docenią Twoi bliscy.
Masę należy rozwałkować na silikonowej macie i wyrabiać ją tak długo, aż uzyskasz odpowiedni stopień elastyczności. Pamiętaj, że średnica przygotowanego placka powinna być większa niż tort, tak aby swobodnie go obłożyć. Aby przetransportować masę cukrową na tort bez rozerwania możesz owinąć ją na wałek i przenieść w ten sposób. Po odpowiednim umieszczeniu masy na torcie utnij jej dolny fragment tak aby był na równo z krawędzią tortu.
Komentarze