Oczywiście wszystkie paznokcie możemy wzmocnić przy pomocy odpowiednio dobranych kosmetyków oraz zabiegów pielęgnacyjnych. Jednak paznokcie, tak samo jak włosy, możemy wzmocnić od środka. Jak się za to zabrać?
Witaminy dla paznokci
Cienkie, kruche i łamliwe paznokcie często są efektem diety ubogiej w odpowiednie witaminy i minerały. Kosmetyki (odżywki i olejki) natłuszczą płytkę i sztucznie ją wzmocnią, to jednak poprawiając swoją dietę poprawimy ich kondycję na stałe. Odpowiednio skomponowana sprawi, że paznokcie będą mocne i zdrowe. A stąd to już tylko mały krok do zapuszczenia wymarzonej długości!
- Witamina A – przede wszystkim nawilża skórę wokół paznokci. Przy jej braku możemy zauważyć, że stają się one kruche i łamliwe.
- Witamina B – jej brak może przyczynić się do zniekształcania paznokci: sprawi, że będą wyjątkowo łamliwe, a przy tym spowolni ich wzrost.
- Witamina C – chyba już każdy wie, że ta witamina działa wyjątkowo przeciwbakteryjnie i łagodzi wszelkie stany zapalne.
- Witamina D – jej niedobór przyczynia się do osłabienia paznokci.
- Witamina E i H – poprawiają kondycję paznokci, a przy tym wspomagają krążenie krwi pod płytką.
- Białko - jego brak prowadzi do rozdwajania się paznokci, pogarsza ich kondycję i przyczynia się do powstawania białych prążków.
(fot. Dom pełen pomysłów )
Co warto jeść
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie odpowiednie urozmaicenie swojej diety. Jednak w ostateczności zawsze można sięgnąć po suplementy, które uzupełnią brakujące witaminy. Jednak uzupełnianie witamin wymaga cierpliwości. Przestrzegając zbilansowanej diety nasze paznokcie i tak wzmocnią się dopiero po 3 miesiącach. Dlatego nie warto się zniechęcać, jeśli od razu nie zauważymy efektów.
Nasza dieta dla paznokci powinna być bogata w:
- żelazo,
- wapń,
- witaminę A, B, PP,
- cynk,
- krzem,
- magnez,
- jod,
- białko,
- nienasycone kwasy tłuszczowe.
Po kilku miesiącach poprawy swojej diety będziemy mogli zauważyć, że nasze paznokcie nie rozdwajają się już tak bardzo, a z ich płytki znikają wszelkie plamy i przebarwienia. To dlatego w naszej diecie nie powinniśmy unikać produktów pełnoziarnistych, bogatych w wartościowe tłuszcze, nabiału, chudego mięsa i oczywiście świeżych owoców oraz warzyw.
Komentarze